{ "title": "Reaktif Depresyon", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Reaktif-Depresyon-99.jpg", "date": "21.01.2024 22:31:36", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Reaktif Depresyon, Kişinin yaşadığı olaylara bağlı olarak ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Bu depresyon türü genellikle toplumsal koşullara bağlı olan ortamlarda belirtilerin ortaya çıkması arasında yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu tarz depresyonda suçluluk duyma ve günahkâr olma düşüncesi, giriştiği işlerde başarısızlık, hayal kırıklığına uğrama, suçlanma, sevdiği birinden ayrılma, yakınlarının ölümü, emekli olma, istenmeyen gebelik, hezeyanı olmadığı, olsa dahi, bu nedenlerle beliren, nörotik kökenli yaşamsal olaylar ile bir ilişkisinin olduğu görülür. Bu Reaktif depresyonun bir belirtisi olan uyku bozukluğu çok sık rastlanan geç ve güç uykuya dalma şeklinde olup, sabahları da erken uyanma olmaz. Kişide İştahsızlık ile kilo kaybı ya hiç olmaz veya oldukça azdır. Reaktif depresyon olgusunda kaygı ve endişe duyma halleri ile diğer belirtilerde gün süresince boyunca artış olur. Bu durum geceleri ise doruk noktaya ulaşır. Uzamış olan yas depresyonu da reaktif depresyon diğer özel bir türü olarak kabul edilir.

Reaktif Depresyon Tedavisi: bu depresyon türünde Uzman doktorun önereceği tıbbi ilaçlar ile diğer bazı terapi yöntemleri uygulanarak reaktif depresyon tedavisi yapılır. Antidepresan ilaç türleri, farklı psikoterapi usulleri, grup tedavileri, elektro konvulsif tedavi (Elektro) ve Fototerapi (Bir tür bir ışık tedavisi) tedavi gören hastaların bazılarında tam bir iyileşme sağlanabilirken, yüzde 50 civarı hastalarda ise sonradan daha farklı bir depresyon nöbetleri meydana gelebilmektedir. Yüzde 5 civarı kadar hastada ise depresyona iyileşmesi olmayabilir. Depresyon hastalığında erken yapılan agresif tedavi hastalığın sürecinde önemli bir ölçüde iyileştirme olurken, bu yapılmadığı takdirde reaktif depresyon hastalığı daha da kötü olabilmektedir.
" } ] }