{ "title": "Postpartum Depresyon", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Postpartum-Depresyon-87.jpg", "date": "19.01.2024 05:39:04", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Postpartum Depresyonu, Doğum sonrası kadınlarda yaşanan depresyondur. Kişi doğum yaptıktan sonra bir sene içerisinde görülen bir rahatsızlıktır. Kişi doğum yaptıktan sonra bu depresyona girer ya kendine ya da bebeğine zarar verme düşüncesine kapılır. Hatta anne kendini öle çaresiz hisseder ki intihar etmeyi dahi düşünür. Postpartum depresyonu doğum yaptıktan sonra ya da doğum yaptıktan bir sene sonra ya da içinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Postpartum Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Bu depresyon türünde belirtiler diğer bütün depresyon türlerinde olduğu gibi postpartum depresyonunda da ortak olur ve kendine has bazı belirtilerde görülür. Bu belirtiler kişiyi oldukça rahatsız eder. Sosyal hayatını etkiler kişi bebeğine ve kendine zarar vermeyi dahi düşünür hale gelir.
Postpartum Depresyonu Neden Olur?

Erkek veya Kadının İşsiz Olması: İşsizlik zaten tek başına kişinin depresyona girmesine neden olan bir etkendir. Bebeğin sağlığı ve bakımı için bütçe oldukça önemlidir. Eğer maddi yönden sıkıntı varsa bu durum depresyonun en büyük sebebidir.

Evlilik Sorunları: Evlilik oldukça meşakkatli bir durumdur. Evlilikte eşler arasında zamanla iletişim bozukluğu, güvensizlik ve cinsel yaşam ile alakalı problemler yaşanması doğum yapan bayanın depresyona girmesinin en büyük sebebidir.

Bebeğin Bakımı ile Alakalı Duyulan Kaygılar: Anne adayı bebeğinin bakımı için oldukça endişelenir. Kendini çaresiz hisseder bebeğinin bakımını yapamayacağını düşünür ve depresyona girer.

Beklenmedik Yaşamsal Olaylar: Annenin başına gelebilecek boşanma, ölüm ve ayrılık gibi beklemedik ani yaşamsal sorunlar kişinin depresyona girmesinin en büyük nedenidir.

Erken Anne-Bebek Ayrılığı: Anne çeşitli birçok olumsuz sebepten yüzünden bebeğinden ayrılmak zorunda kalabilir. Anne bebeğinden ayrı kaldığı için postpartum depresyonunda da oldukça fazla eğilim gösterir.

Planlanmamış Gebelikler: Eğer kişi hamile kalmayı istemiyor ama hamile kalmış ise bu durum kişiyi rahatsız eder. Kaygı ve korkuları artar.

Kayıpla Sonlanan Hamilelik ve Doğum Deneyimleri: Hamilelik çok güzel bir duygudur. Ancak bebeğin düşmesi gibi üzücü sorunlar anne adayının psikolojisini alt üst eder. Eğer anne adayı devamlı stres ve kaygı içinde olursa bu durum bebeğinde olumsuz etkiler. Endişe ve korku depresyona yol açar.

Postpartum Depresyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde doktorlar gerek duymadıkça annenin ve bebeğin sağlığı için ilaç tedavisine başlanmaz. Eğer rahatsızlık ilerlemiş ise doktorlar bebeğe ve anneye uygun antidepresan ilaçlar verebilir. Bu rahatsızlıkta ilaç tedavisine başlanmamasının tek nedeni verilen ilacın yan etkisi annenin sütünden bebeğine geçmesidir.
" } ] }