{ "title": "Postnatal Depresyon", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Postnatal-Depresyon-41.jpg", "date": "19.01.2024 10:31:20", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Postnatal Depresyon; Doğum kadınların yaşadığı en önemli ameliyatlardan biridir. Gebelik süreci ve doğum kadınlarda hem bedensel hem ruhsal birçok farklı durumun oluşmasına sebep olur. Kadınların vücudunda hem hamilelik dönemi hem de hamilelik sonrası dönemde meydana gelen hormonal değişimler, psikolojik olarak etki altına alır.
Doğum sonrası annede meydana gelen fiziksel, duygusal davranışların karışımıdır. Postnatal depresyon doğum sonrasındaki il bir aylık zaman diliminde etkisini gösterir. Annede postnatal depresyon tanısı konulurken yalnızca doğum ve devamındaki zaman aralığına değil, aynı anda depresyon derecesine de bakılmalıdır. Bu hastalık bazı kadınlarda doğumdan birkaç gün sonra kendisini gösterirken bazı kadınlarda aylar sonra ortaya çıkabilir.

Postnatal depresyon annede bebek sahibi olmaya bağlı olarak gelişen kimyasal, psikolojik ve sosyal değişimlerdir. Birçok annede görülen, tecrübe edilen bir durumdur. Postnatal depresyon ilaçlar ve psikolojik danışmanlıklar ile tedavi edilir.

Doğum sonrası annenin hormonlarında birtakım hızlı düşüşler yaşanır ve bu hormonal değişim kimyasal değişim nedenidir. Östrojen ve progesteron hormonları, hamilelik döneminde çok yükselir ve doğum sonrası aynı hızda geriye düşer.

Hamilelik sırasında depresyon, hamilelik yaşının küçüklüğü, hamile kalmadan önceki çocuk isteyip istememe ikilemi, yalnız yaşamak, sosyal destekte eksiklik, evlilikteki problemler postnatal depresyon riskini artırır.

Postponal Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Postnatal Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebek emzirme dönemi olduğundan ilaç kullanımı tavsiye edilmez. Bireysel veya psikolojik olarak danışmanlık almak çok daha faydalı olacaktır. Eğer postnatal depresyon belirtileri iki haftadan beri geçmedi ise anne sağlıklı ve normal davranışlar sergilemeyi terk etmiş ise gündelik sorunlar ile başa çıkamaz hale geldi ise kendisine yahut bebeğe zarar verme düşüncesi kafasında belirmeye başladı ise günün çoğunluk olan kısmını endişe, korku içinde geçiriyor ise kesinlikle tedavi edilmelidir.
" } ] }