{ "title": "Ergenlerde Depresyon", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Ergenlerde-Depresyon-97.jpg", "date": "19.01.2024 23:47:12", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Ergenlerde depresyon, Ergenlik dönemi gelişme aşamalarından biridir. Bu aşamada bireyler fiziksel, duygusal, psikolojik, çevresel etkenler ve sosyal değişimlerden dolayı birtakım sorunlara ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu dönemlerde fiziki olarak meydana gelen değişimler ile bireyler birtakım sorular ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ergenlik dönemlerinde özellikle bireylerde cinsellik ile alakalı sorunlar oluşmaktadır. Bu dönem bireyler için oldukça önemlidir. Hayatın ve kendi varlığının amacını sorgulayan bireyler sorularına cevap bulamaz ise birtakım psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.

Bunun yanı sıra ergenlerde depresyon oluşmasının nedenleri arasında anne ve babanın davranış şekilleri de oldukça önemlidir. Bu dönemler gençler için oldukça hassas dönemlerdir. Her türlü sorunun cevabını arayan bireyin yanında her zaman ailesinin olduğunu göstermek gerekmektedir.

Ergenlerde depresyon neden olur?

Ergenlerde depresyon oluşmasının nedenleri arasında birçok unsur bulunmaktadır. Bu tür unsurların başlıcaları ise yakın ölümler, kız arkadaşından ayrılma, kendini yalnız hissetme, okulda başarısız olma, öz güven eksikliği ve sürekli eleştirilmek gibi durumlar bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra ergenlerde depresyon gibi sorunların oluşmasının birtakım nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler arasında kronik hastalıklar, fiziksel ve taciz gibi kişi de ağır hasar bırakacak durumlara maruz kalmak, sosyal çevre içerisinde kendini beceriksiz hissetmek ve aile içerisinde birtakım sorunların oluşması bulunmaktadır. Depresyon riskinin oluşabilmesi için bireyde şu unsurların göz önünde bulundurulması gerekmektedir;
Ergenlerde depresyon belirtileri nelerdir?

Bu tür durumların teşhisini yapmak oldukça zordur. Ergenlik döneminde bireylerin nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu anlamak için onu dinlemek ve samimi davranmak gereklidir. Bu dönemler da duygusal iniş ve çıkışların farlık boyutlar kazanabilmektedir. Bazen birey, hayatını ve insanların çok iyi olduğu düşünür. Çevresine ve ailesine karşı sorunsuz ve mutlu bir izlenim bırakabilir.

Bu gibi unsurlar ergenlerde depresyon belirtileri arasında bulunmaktadır. Bireyler bu dönemlerde madde alışkanlıklarına başlayabilir ve kendini rahat hissetmek için rastgele cinsel ilişki kurabilir. Bu dönemlerde bireyin tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmez ise ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Tedavi sürecine karşı çıkan bir bireyin yakın çevresinden veya uzmanlar tarafından tedaviye ikna edilmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde uygulanabilecek tedavi yöntemleri arasında ilaç ve psikoterapi bulunmaktadır.
" } ] }