{ "title": "Doğum Sonrası Depresyon", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Dogum-Sonrasi-Depresyon-44.jpg", "date": "21.01.2024 07:48:24", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Doğum sonrası depresyon, Depresyon günümüzde herkesin başına gelebilecek oldukça ciddi bir sorundur. Birçok nedeni olabilir. Bunlar biyolojik, psikolojik ve çevre kaynaklı olaylar sonucunda gerçekleşebilir.

Doğum sonrası depresyon genelde doğumdan sonraki 2 ve 8 haftada başlar genelde bir yıl kadar sürer. Tedavi görülmediği takdirde bu süreç 3 yıla kadar uzamaktadır. Bu dönemde anne bebeğine karşı oldukça ilgisiz davranır. Anne bebeğine iyi derecede bakamayacağı ve bebeğine zarar vereceği korkusu ile uzaklaşır. Bazı hastalarda intihar düşüncesi bile görülebilmektedir. Bedensel ve zihinsel yorgunluk, belirli aralıklarla oluşan hafıza kayıpları, panik atak krizleri, iştahsızlık, bebekten kurtulma düşüncesi, suçluluk duygusu, bebeği sevmeme, aşırı sinirlilik, hali gibi durumlar doğum sonrası oluşan depresyonun belirtileri arasında yer alır. Genelde bu dönemde başlayan depresyonlar ileride oluşabilecek başka psikolojik hastalıkların da ilk ataklarının başlangıcı olabilir. Bu sebepten dolayı hastaların uzun zaman kontrol edilmesi gerekir.

Doğum sonrası depresyon neden olur?
Hamilelik sürecinde hormonların aşırı derecede hızlı değişmiş olması da annelerin psikolojik yaşantısını oldukça etkilemektedir. Yaşanan çeşitli tiroit rahatsızlıkları da depresyonu tetiklemektedir. Bebek doğduktan sonra anne sütü vermeye başlayan kadınlar bebeği çok sık aralıklarla emzirdikleri için genelde uykusuz kalırlar ve yorgun düşerler. Kendilerine çok fazla zaman ayıramazlar. Herhangi bir hastalık esnasında bebeğe bir şey olacak endişesi ile ilaç kullanamazlar. Bu tip durumlar annenin psikolojisini negatif olarak oldukça etkilemektedir. Bunun sonucu anne sütünün azalır ve hatta sütün kesilmesine bile neden olabilir. Annenin hamilelik sürecinde etrafındaki insanlar tarafından bütün ilginin bebeğe verilmiş olması annenin yaşamında psikolojik travma ile karşılaşmasının ilk dönemi olarak görülür. Annenin bu dönemde hissettiği ye negatif duyguları kimseye paylaşamaması, kendini yalnız hissetmesinden dolayı oluşan kaygılar ve bu kaygılardan dolayı utanması, bazı annelerin doktora yeterli sıklıklarla gidememesi ve bu zaman zarfı içinde etrafında danışacak kimse olmaması, yasadığı heyecanı kimseyle paylaşamaması gibi durumlarda bebek doğduktan sonra oluşan depresyonun nedenleri arasında yer alır.

Doğum sonrası depresyon tedavisi nasıl yapılır?

Bu tip hastalarda tedavi mümkündür. Kesinlikle anneye yardımcı olacak birilerinin yanında olması gerekir. Annenin belirli aralıklarla yürüyüş yapması, uyku düzenin iyileştirmeye çalışılması, her gün düzenli duş alması gerekir. Bu tip depresyon vakalarında sosyal destek oldukça önemlidir. Bireysel ya da grup terapilerine annenin katılması oldukça faydalıdır. Annenin kesinlikle yalnız bırakılmamalı etrafındaki insanlar tarafından desteklenmesi gerekir. Konuda en büyük görev babaya düşer. Bebek bakımında ise annenin kesinlikle güvenmiş olduğu kişilerin yanında olması kaygıyı azaltır.
" } ] }