{ "title": "Depresyon", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Depresyon-43.jpg", "date": "19.01.2024 03:36:43", "author": "Mesut Vurmaz", "article": [ { "article": "Depresyon, modernleşme adı altında modern hayatın getirileri kişilerin depresyona girmesi oranında ciddi bir artışa neden olmaktadır. Bu modern yaşam koşullarının ruhsal bozuklukların ortaya çıkışını büyük ölçüde artırdığı ve var olan sorunları da ağırlaştırdığı anlaşılmaktadır. Özellikle nüfus yoğunluğu fazla olan şehirlerde bu depresyon hali daha fazla görülmektedir. Trafikte uzun süre zaman geçirme, iş hayatının zorluğu ve stresi, gelecek kaygısı, sinirli ve gergin ortamlarda bulunma, aşırı derecede sorumluluk psikolojisi, kendine zaman ayıramamak ve kendini yalnız hissetme gibi nedenler kişinin depresyona girmesine neden olur. Depresyon tedavisi mümkün bir ruhsal hastalıktır. Ancak tedavi alınmazsa intihara kadar uzanabilen sıkıntılı kişinin hayat kalitesini düşüren ve yaşamdan soyutlayan bir durumdur.

Depresyona neden olan durumlar

Genelde depresyon belirtisi olan kişiler toplumda hasta olarak kabul edilmez. Karakterinin zayıf ya da kötü bir kişilik olduğu düşünülür. İçe kapanık kimseyle görünmeyen kişilerden zarar gelir düşüncesiyle uzak durulur ya da yaşanmışlıklardan dolayı depresyon da olduğu düşünülür. Bazen depresyonu tetikleyen durumlardan kaynaklı olabildiği gibi bazen de durduk yere kişi depresyon atağı yaşayabilir. Çoğu zaman kendiliğinden geçebileceği düşüncesi ya da ilgisizlik doktora gidip tedavi olmayı engeller. Farklı olmakla birlikte bazen uzun süren ataklar, bazen kısa kısa sık süren ataklar gibi farklı farklı ortaya çıkar. Ruh sağlığımız bozulduğunda, beden sağlığımızda bozulur. İsteksizlik ve yorgunluk hissi sürekli bir enerji eksikliği hayatımızı olumsuz şekilde etkileyecektir. Hareketsizlik maddi anlamda problem olacağı gibi bedenen de güçsüz ya da şişman hantal olmamıza yol açar. Bu kısır döngü gibi bizi içine çekerek hiçbir şeyden zevk alamayan ve yolun sonuna gelmiş hissi verir.

Depresyon kimlerde görülür?

Günümüzde depresyon rahatsızlığı olan kişilerde yaş ortalaması çok aşağılarda seyreder. Buna göre genç ve çocuklarda da yetişkin ve yaşlılara nazaran aynı sıklıkta depresyon belirtisi görülmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla depresyon rahatsızlığı görülür. Bunun nedeni olarak, stres, Doğum ve sonrası, menopoz, stres ve hormonal dengesizliğin neden olduğu ya da tetiklediği söylenebilir. Kalıtsal bir rahatsızlık olmadığı düşünülmektedir.

Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyon tedavisi, Depresyon tedavi edilmesi gereken ruhsal bir sorundur. Bu rahatsızlık kişinin davranış ve ruhsal durumunun normal olması kişiliğindeki çelişki ruhsal eğilimler arasında bir uzlaşmanın, dinamik bir dengenin var olmasına bağlıdır. Kişi aklının koruyuculuğu altında, heyecanlarını boğmadan denetleyebiliyor ve yönlendirebiliyorsa normal bir kişidir. Eğer kendi durumunu kontrol altına alma hali azalıyorsa kesinlikle profesyonel destek alınmalıdır. Depresyon tedavi edilmezse diğer ruhsal hastalıklara yol açarak kişinin hayatı boyunca problem yaşamasına neden olur. Depresyon geçiren kişi genellikle yalnızdır ve bu nedenle kendinin ruhsal bir rahatsızlık geçirdiğinin ve tedavi olması gerektiğinin farkında olmaz. Farkında olsa dahi doktora gidicek enerjiyi ve hevesi kendinde bulmaz. Bu noktada çevresinde bulunan yakınlarına görev düşer. Kişiyi gözlemlemek ve depresyon belirtilerinin bir veya birkaçını gördükten sonra uygun bir dil ile bir uzmandan yardım alması konusunda ikna etmeleri gerekmektedir. Yardımcı olarak refakat etmeli ve bunun normal bir durum olduğunu tedavinin kendisine iyi geleceğini anlatmalıdır.

Depresyon tedavisinde ilaç kullanımı ve terapi nasıl uygulanır?

Uzman doktorun incelemesinin ardından depresyonun seyri belirlenir. Ağır depresyon durumu halinde gözetim altında tedavi edilir. Ancak normal depresyon tedavisi ayakta uygulanır. Verilen ilaçların söylenilen dozda ve zamanda kullanılması gerekir. İlacın etkisini göstermesi için belirli bir süre düzenli kullanılması gerekir. Hiçbir fayda görülmediğini düşünerek ilacı kesmek yanlıştır. İlaç tedavisini desteklemek amacıyla terapi seansları ve grup terapilerin uygulanabilir. Depresyon tedavisi yapılırken depresyonu tetikleyen sorunların belirlenip ortadan kaldırılması da çok önemlidir. Sabır gerektiren bu süreç sonunda ruh halinde iyileşme yeniden arkadaş ve özel hayatta sosyalleşme gibi belirtiler göstererek hayat normale dönecektir. Yapmanız gereken belirtiler görüldüğünde uzmandan yardım almaktır. Eğer çevrenizde sizinle ilgilenecek size yardımcı olacak kimse yoksa siz kendiniz için bunu yapın ve kendinize yardımcı olun.
" } ] }