{ "title": "Depresyon Terapisi", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Depresyon-Terapisi-25.png", "date": "19.01.2024 05:54:09", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "Depresyon terapisi, asıl amaç hastanın gerekse dış hayatta başka insanlarla olan problemlerini çözmek gerekse yaşadığı duygusal sorunları çözmek, tranferans duygularıyla ilgili çarpıtmalarını anlayabilmektir. Günlük hayatta duygusal yönden bizi etkileyen çeşitli olay olmaktadır ve bundan dolayı duygularımız inişli çıkışlı bir hal almaktadır. Ancak duygularımızdaki bu iniş ve çıkışlar uzun süreli olduğu zaman hayatımıza büyük ölçüde darbe vurulmuş gibi hissederiz. Günlük hayatta bazı depresyon sebepleri şunlardır; sevilen bir kişinin kaybı, taşınmak, ülke ve şehir değiştirmek, aile ve arkadaş ilişkilerinin zayıf olması yani kişinin kendini yalnız hissetmesi gibi durumlar. Depresyon her bireyde görülse bile kadınlarda erkeklere oranla biraz daha fazladır.

Depresyona zemin hazırlayan bazı nedenler

Gebelik: Gebelik süresince kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler depresyona neden olmaktadır. Düşük yapmak ve istenmeyen gebelikler de depresyona zemin hazırlar.

Doğum sonrası depresyon: Yeni doğum yapmış kadınlar ilk haftalarda annelik hüznü denilen bir duygu yaşarlar ama bu süreç birkaç hafta sonra azalmaya başlar. Ama bazılarında bu süreç uzayabilmektedir.

Depresyon terapisi yöntemleri nelerdir?

Evlilik terapisi: Evlilikte meydana gelen çatışmalar her iki bireyde de depresyona neden olmaktadır. Bu tedavide eşler arasında yaşanan problemler ve sorunlar ele alınarak çözüm yolları aranır.

Aile terapisi: Aile terapisinde sadece psikolojik destek önemli değildir, aile desteği de gereklidir. Aile bireyleri depresyonu bir hastalık olarak görmedikleri zaman depresyonda olan bireye karşı daha anlayışsız davranırlar. Bu yüzden böyle durumlarda aile desteği çok önemlidir.

Psikodinamik terapi: Kişilik sorunları, cinsel sorunlar ve kişiler arasında yaşanan sorunlar ele alınır.

Kişiler arası terapi: bu terapide genellikler insanın sosyal ilişkilerindeki problemler göz önüne alınır. Bireylerin hayatta kalabilmek ve doyum sağlayabilmek için devamlı onay isteme, sürekli sevgi ve bağlanma arayışı içinde oldukları tespit edilmiştir. Depresyon psikososyal ve kişiler arası ilişkiler zemininde oluşan bir hastalık olarak kabul edilir. Bundan dolayı hasta hiçbir şekilde duyguları için suçlanmaz. Depresyondaki sorunlar saptanır ve buna yönelik tedavi uygulanır.
" } ] }