{ "title": "Depresyon Çeşitleri", "image": "https://www.depresyonhastaligi.gen.tr/images/Depresyon-Cesitleri-52.jpg", "date": "21.01.2024 05:37:59", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Depresyon Çeşitleri, depresyon dış çevredeki uyarılara rağmen duyarlılık hissinin azalması ve öz güvenin kaybedilmesi umutsuzluk, karamsarlık şeklinde meydana gelen ruhsal bozukluk halleridir. Depresyon kimi zamanlarda insanların kendilerini mutsuz hissetmesine neden olur. Depresyonun nedenleri arasında üzüntü, başarısızlık, stres ve hedeflere ulaşamamak gibi olaylar gösterilebilir. Üzüntüler yaşamın her anında yaşanabiliyor olsa da uzun süreli olanları ve sebepsiz olanları depresyona yol açar. Depresyon iştah kayıplarına ve uyku düzensizliklerine sebebiyet verir. Depresyon hali eğer ağırlaşır ise kişiyi intihara sürükleyerek kişinin hayatına mal olabilmektedir. Belirtilere göre ve seviyeye göre depresyon çeşitlere ayrılır.

Depresyon çeşitleri nelerdir?

Majör depresyon: Bir ağır depresyon çeşididir. Sık uyku bozuklukları, yemek yerken sürekli sıkıntı yaşamak, kendini değersiz hissetmek, hislerini yitirmek, suçluluk duygusu, karar verirken güçlük çekmek, aşırı yorgunluk hissi ve intihar etme isteği yoğundur.

Melankolik depresyon: Ruhsal bozukluk yaşayanların sosyal etkinliklere ve hobilerine olan alakası son bulmuştur. Arkadaşlar ve aile bireyleri ile bir araya gelinmek istemez ve uyumakta sıkıntı çekilir. Genel olarak sabah saatlerinde kendisini daha çok hissettirir. Melankolik depresyon yaşayan kişilere suçlama yapılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır çünkü hasta kişi kendisini bir ömür suçlu hissedebilmektedir.

Doğum sonrası depresyon: Kadınlar üzüntü hissi, sürekli ağlama, uykusuzluk çekme, gerginlik ve aşırı sinirlenme hallerine bürünür. Kadınların yaklaşık yüzde on beşi doğum sonrasında depresyon sorunu yaşar.

A-tipik depresyon: Depresyon hali süreklilik göstermez karşılaşılan durumlar ve olayların seyrine göre kişinin ruh hali şekillenir. Sürekli ağrılar vardır ve kişi bu ağrıların sebebini çözemez.

Mevsimsel depresyon: Depresyon atakları genellikle aynı mevsimde kendisini gösterir. Senenin öteki mevsimlerinde hasta hayatına normal olarak devam eder hiçbir depresyon belirtisine rastlanmaz.

Uyum bozukluğuna bağlı depresyon: Yeni bir hayat düzenine başlama ile kendisini gösterir. Değişen yaşam koşullarına uyum sağlamakta sıkıntılar kendini göstermektedir. Koşullar karşısında mücadele etme gücü kaybedildiği an depresyon süreci başlar.

Yaş durumuna bağlı depresyon: Bireyin bir yakınını veya sahip olmuş olduğu değerli bir eşyayı kaybetmesi durumunda ortaya çıkar. İlk zamanlarda depresyon belirtileri kendisini belirgin bir şekilde gösterirken zaman geçtikçe bu belirtiler azalır veya yok olur.
" } ] }